Home brew

Atunci cand au fost descoperite, boabele de cafea au fost intai mestecate pentru efectul revigorant pe care il ofereau. Abia dupa ce calugarii din Yemen au ajuns in posesia arborilor de cafea, in sec XV, cafeaua a fost prajita si preparata intr-un mod asemanator cu cel de astazi. De atunci prepararea cafelei a cunoscut continue transformari si imbunatatiri, dar unele metode s-au pastrat si astazi, precum metoda prepararii la ibric. Inovatia in domeniu nu s-a oprit, ci evolueaza odata cu tehnologia si pasiunea  oamenilor implicati. Astfel, dintr-o serie de metode o putem alege pe cea care ni se potriveste.

 

 

 

Aeropress

Aeropress

Este poate cel mai versatil mod de a prepara o cafea datorita aparatului rezistent, usor de folosit si de curatat.

Avem nevoie de:

  • Aerobie Aeropress
  • Filtru Aeropress
  • cafea (specialty grade)
  • apă caldă 

Rețete 

1. Romanian Aeropress Championship 2018 – 1st place  

Metoda: Inverted
18 gr cafea
Măcinătură mare pe Comandante (pas 30) 
Cafeaua cernută prin sitele Kruve (500-1400 microni)
Apa Bucovina 81 gr Celsius
Preinfuzie cu 50 ml apa timp de 30 sec
Total apa 180 ml
Infuzie 60 sec
Press  20 sec 
Ar trebui să obții în cană aprox 135 ml 
Timp total 1:50 sec
Se completeaza cu apa la 80 grade pana la 151 ml
 
2. Comandante Cup Romania 2018 – 1st place – Andrei Clenciu 
Metoda: Inverted
17 grame cafea
19 clicks comandante
2 filtre hârtie
210 ml apa / 83 grade Celsius
Preinfuzie 40 ml/ 40”
Adăugăm restul de 170 ml apa
infuzie totala 1’:20”
press 40”
 
 
V60

V60

Reprezinta o metoda de preparare prin care putem extrage din cafea aromele florale, fructate, delicate, un corp usor si o ceasca usor de savurat.

 

Avem nevoie de:

  • V 60 Hario
  • Filtru hartie V60
  • Cafea (specialty grade) 
  • apă caldă

1. Comandante Cup Romania 2019 – winning recipe – Mihnea Nicolescu

20 gr cafea
24 clicks Comandante
Udă filtrul de hârtie și preîncălzește vasul cu 30-40 ml apă la 90 grade.
Adaugă cafeaua și nivelează ușor
Începe turnarea constant și circular din exterior către interior evitând contactul apei cu filtrul de hârtie.
Preinfuzie 40 ml în 20 sec.
Așteaptă 10 secunde
Continuă turnarea în același mod cu 260 ml apă în 2 min
Așteaptă 30 sec
Timpul total de infuzie este de 3 minute
Servește dupa 3-4 minute la o temperature de 50-60 grade

2. Comandante Cup Romania 2019 – third place – Andrei Clenicu 

25 grame cafea
26 clicks comandante
250 ml apa/ 89 grade Celsius
blooming 40 ml apa/30”
continuam turnarea in 3 reprize de 70 ml apa
Timp total extracție 2:70

Chemex

Chemex

Este o metoda prin care putem pregati cafeaua acasa pentru noi si cei dragi. Vasul de 700 ml ne ajuta sa infuzam pana la 4 cesti odata.

 

Avem nevoie de :

  • Chemex
  • Filtru hartie Chemex
  • 50 g Cafea macinata mediu spre mare
  • apa cu temperatura 90 grade C

Mod de preparare:

  1. Se preincalzeste vasul si se umezeste filtrul
  2. Se adauga cafeaua si se preinfuzeaza cu o cantitate de 100 ml apa astfel incat toata macinatura sa fie umezita.
  3. Asteptam 30 sec dupa care incepem sa turnam apa treptat, fara a lasa cafeaua sa se usuce, pana ajungem la cantitatea totala dorita
  4. Avem nevoie de un timp de infuzie de aprox 4:30 min
Frenchpress

Frenchpress

Este o metoda de preparare foarte des intalnita atat pentru ceai cat si pentru cafea.

Avem nevoie de:

  • Frenchpress
  • 20 g cafea macinatura mare
  • 300 ml apa 92 grade C

Mod de preparare:

  1. Se varsa cafeaua macinata in cafetiera
  2. Turnati apa peste macinatura incet
  3. Amestecati usor cu o spatula dupa care introduceti filtrul astfel incat sa fie cufundat un cm in apa
  4. Asteptati 4 min dupa care apasati filtrul metalic
  5. Turnati cafeaua in cana si savurati cu placere