Home brew

Atunci cand au fost descoperite, boabele de cafea au fost intai mestecate pentru efectul revigorant pe care il ofereau. Abia dupa ce calugarii din Yemen au ajuns in posesia arborilor de cafea, in sec XV, cafeaua a fost prajita si preparata intr-un mod asemanator cu cel de astazi. De atunci prepararea cafelei a cunoscut continue transformari si imbunatatiri, dar unele metode s-au pastrat si astazi, precum metoda prepararii la ibric. Inovatia in domeniu nu s-a oprit, ci evolueaza odata cu tehnologia si pasiunea  oamenilor implicati. Astfel, dintr-o serie de metode o putem alege pe cea care ni se potriveste.

 

 

 

V60

V60

Reprezinta o metoda de preparare prin care putem extrage din cafea aromele florale, fructate, delicate, un corp usor si o ceasca usor de savurat.

 

Avem nevoie de:

  • V 60 Hario
  • Filtru hartie V60
  • 20 gr cafea macinata mediu, ca pentru filtru
  • 240 ml apa

Mod de preparare:

  1. Se preincalzeste vasul si se umezeste filtrul
  2. Se adauga cafeaua si se preinfuzeaza cu 50 ml apa timp de 30 sec
  3. Turnam restul de 190 ml apa astfel incat toata cafeaua sa fie scufundata. Recomandam a se turna in 2 serii pentru a nu lasa multa apa deasupra cafelei.
  4. Infuzia trebuie sa se termine dupa aprox 3:30 min, in functie de macinatura si cafeaua folosita

 

Chemex

Chemex

Este o metoda prin care putem pregati cafeaua acasa pentru noi si cei dragi. Vasul de 700 ml ne ajuta sa infuzam pana la 4 cesti odata.

 

Avem nevoie de :

  • Chemex
  • Filtru hartie Chemex
  • 50 g Cafea macinata mediu spre mare
  • apa cu temperatura 90 grade C

Mod de preparare:

  1. Se preincalzeste vasul si se umezeste filtrul
  2. Se adauga cafeaua si se preinfuzeaza cu o cantitate de 100 ml apa astfel incat toata macinatura sa fie umezita.
  3. Asteptam 30 sec dupa care incepem sa turnam apa treptat, fara a lasa cafeaua sa se usuce, pana ajungem la cantitatea totala dorita
  4. Avem nevoie de un timp de infuzie de aprox 4:30 min
Aeropress

Aeropress

Este poate cel mai versatil mod de a prepara o cafea datorita aparatului rezistent, usor de folosit si de curatat.

Avem nevoie de:

  • Aerobie Aeropress
  • Filtru Aeropress
  • 15 g cafea
  • 200 ml apa 90 grade C

Mod de preparare:

  1. Introducem “pistonul” in tubul aparatului si il intoarcem
  2. Adaugam cafeaua rasnita mediu spre fin
  3. Preinfuzam cu 30 ml apa timp de 30 sec
  4. Adaugam treptat apa pana ajungem la cantitatea dorita
  5. Amestecam cu spatula gasita in kit-ul Aeropress-ului
  6. Dupa 2 min fixam sita impreuna cu filtrul de hartie, preincalzite si umezite
  7. Apasam pistonul timp de 20 sec
Frenchpress

Frenchpress

Este o metoda de preparare foarte des intalnita atat pentru ceai cat si pentru cafea.

Avem nevoie de:

  • Frenchpress
  • 20 g cafea macinatura mare
  • 300 ml apa 92 grade C

Mod de preparare:

  1. Se varsa cafeaua macinata in cafetiera
  2. Turnati apa peste macinatura incet
  3. Amestecati usor cu o spatula dupa care introduceti filtrul astfel incat sa fie cufundat un cm in apa
  4. Asteptati 4 min dupa care apasati filtrul metalic
  5. Turnati cafeaua in cana si savurati cu placere