Rețetă V60


Rețetă V60

V60 – O ceașcă de cafea minunată

Aparatul de infuzat cafea își primește numele de V60 după forma conică, în V și deschiderea de 60 grade pe care o au pereții. Pereții vasului au striații verticale ce ajută aerul să circule atunci când se realizează infuzia. 

Vasul aparatului V60 poate fi din plastic, ceramică sau sticlă. Astfel el este un aparat economic, ce poate fi folosit atât acasă cât și în călătorii. 

Cum infuzăm cafea la V60

Există mai multe rețete ce pot fi folosite pentru o extracție la V60. De cele mai multe ori rețetele sunt influențate de parametrii precum temperatură, cantitate, timp și măcinătură. 

Pentru infuzie am folosit KenyKirinyaga Thaita, o cafea cu profil de prăjire filtru. Este foarte important să folosim o cafea prăjită light, din care să extragem cât mai bine aromele bobului fără a scoate gust amar, așa cum s-ar întâmpla cu un profil de prăjire espresso.

Pentru V60 este nevoie să folosim filtre de hârtie, filtre special concepute pentru acesta.  Atunci când atașăm filtrul de hârtie, acesta trebuie udat, pentru a scoate orice posibil gust din hărtie, dar și pentru a încălzi atăt V60-ul cât și cana în care obținem extracția.

Pasul doi este să ne setăm cantitatea de băutură pe care vrem să o obținem pentru a ne putea seta doza de cafea. Astfel, dacă vrem o cană de 300 ml, vom folosi între 15 si 30 gr cafea. Doza de cafea vine din proporția apă-cafea pe care vrem să o folosim.  Rația standard pentru metodele de filtru este de 1:16 (o parte cafea la 16 părți apă). 
Astăzi vom merge pe o rație de 1:14, astfel vom avea nevoie de 21,5 gr cafea. 

Am stabilit ce cafea folosim, cât lichid vrem să extragem, ce rație folosim. Mai departe trebuie să știm cât timp extragem cafeaua. Timpul va fi influențat de măcinătură și doză. Pentru rețeta de astăzi vom măcina cu ajutorul râșniței Comandante. Pe comandante vom măcina a pasul 27 (știm asta din experiență), astfel încât să extragem cafeaua în 2min:30sec. Marja de timp în care trebuie să ne încadrăm la V60 este de 2 și 4 minute. 

Așezăm cafeaua măcinată în filtrul de hârtie umezit, nivelăm, după care turnăm apa cu un dispozitiv ce ne ajută sa avem un control asupra jetului. Apa folosită este încălzită la 82 grade celsius. Recomandăm, pentru cafelele cu profil de prăjire filtru, să folosiți apă cu temperaturi între 78 și 90 grade celsius.

Prima turnare se va face circular, cu 60 ml apă, astfel încât să umezim întreaga cafea. O lăsăm să infuzeze și să își dezvolte aromele timp de 30 sec. Acest pas se numește pre-infuzie, sau blooming. 

După pre-infuzie continuăm cu turnarea apei circular, în reprize de 50 ml. La minutul 2:30 ar trebui sa avem 300 ml în ceașcă și să îndepărtăm V60-ul de pe cană. 

După ce am parcurs toți acești pași, ce par a fi complicați însă nu sunt, urmează să ne primim premiul binemeritat 🙂 

Rețetă V60 

Cafea:  KenyKirinyaga Thaita

Cantitate:  21,5 gr

Măcinătură: mediu (Comandante pas 27) 

Rație: 1:14

Apă: Aqua Carpatica, 82 grade celsius, 300 ml 

Preinfuzie:  60 ml apă, 30 secunde

Timp infuzie: 2 minute 30 secunde

 

Vă așteptăm și la workshop-urile noastre pentru a învăța cum să ne preparăm cafeaua acasă! 

+ There are no comments

Add yours