Aeropress Championship – rețeta câștigătoare


Aeropress Championship – rețeta câștigătoare

Secretul reţetei câştigătoare de la Aeropress Championship

Aeropress e o “maşinărie” pe cât de uşor de transportat, pe atât de uşor de folosit. Teoretic, cu aceeaşi cafea, cu aceeaşi ustensilă, ai spune că toţi putem face o cafea la fel de bună, o cafea cu acelaşi gust. Dar, nu-i aşa. Fiecare dintre noi poate obţine un alt gust, în funcţie de cum e măcinată cafeaua, cum e apa, cum le combinăm şi cât. Ca dovadă că ustensila te ajută, dar nu creează pentru tine, a apărut şi campionatul.

Aeropress Championship este, așa cum îi spune şi numele, o competiție în care iubitorii cafelei prepară o băutură folosind rețetele proprii cu ajutorul Aeropress-ului, iar un juriu degustă și alege cafeaua câștigătoare, rundă cu rundă. Fiecare concurent își pune amprenta schimbând diverși parametri, de la apă, temperatură, metodă, măcinătura, timp, etc.  Ceea ce face ca întrecerea să fie una tare vie, chiar amuzantă dacă îţi place să scoţi ce e mai bun din boabele de cafea.

Aeropress Championship chiar este mai mult decat un concurs. Este o petrecere a iubitorilor de cafea, un eveniment ce ne aduce împreună pe toți pentru o zi de distracție și pentru a ne trimite reprezentantul la campionatul mondial. Toți avem ceva de câștigat și toți plecăm acasă cu dorința de a ne reîntoarce la ediția următoare.

Anul acesta, concursul național a fost organizat de Artisan Coffee, pentru al 3-lea an consecutiv și a avut loc la MATER Library, pe 22 septembrie. În competiție au intrat 36 de concurenți din toată țara, susținuti de zeci de iubitori ai cafelei de specialitate și nu numai. 

Anul acesta am norocul de a scrie din postura de campion național. Yuhu! Chiar e un sentiment teribil de frumos să descoperi că felul în care îţi place ţie să scoţi aroma din boabele de cafea e apreciat şi de alţii. Şi asta mă face să îmi doresc să împărtăşesc cu voi experienţele trăite în etapa naţională. Şi să vă ţin la curent cu aventurile de la World Aeropress Championship. Dar, cum vorba lungă e la fel de păguboasă ca şi cafeaua peste care torni mult prea multă apă, iaca reţeta care mie mi s-a părut grozavă şi alţii au declarat-o câştigătoare.

ReȚeta câștigătoare Romanian Aeropress Championship 

Pentru concurs s-a folosit o cafea ce provine din Ethiopia, stația de spălare Nano Chala, procesată prin spălare și prăjită de Guido. Cafeaua a ajuns în mâna concurenților în ziua a 7-a după prăjire. 

Trebuie să încep prin a preciza că o rețetă care scoate rezultatul maxim dintr-o cafea, e posibil sa nu aibă același rezultat cu o alta, ce provine dintr-o origine diferită, are alt mod de prăjire, etc. Dar nu strică o încercare și pe alte varietăți, cine știe…poate rezultatul e chiar mai bun. Din încercările mele am avut și experiențe bune 🙂 

Metoda: Inverted
18 gr cafea
Măcinătură mare pe Comandante (pas 30) 
Cafeaua cernută prin sitele Kruve (500-1400 microni)
Apa Bucovina 81 gr Celsius
Preinfuzie cu 50 ml apa timp de 30 sec
Total apa 180 ml
Infuzie 60 sec
Press  20 sec 
Ar trebui să obții în cană aprox 135 ml 
Timp total 1:50 sec
Se completeaza cu apa la 80 grade pana la 151 ml
 
Enjoy! 
 

+ There are no comments

Add yours