Top cafea de specialitate 2017


Top cafea de specialitate 2017

 

Facem și în acest an un top în care includem cafea de specialitate din anul 2017. Acesta se referă doar la boabele de cafea prăjite de Caffenation, pe care și noi le-am băut în decursul anului. În anul ce a trecut am avut în râșnițe, în aparatele brew sau pe rafturi peste 50 de origini. 

Poate că vă întrebați de ce tocmai în luna a 3-a o retrospectivă a anului. Pentru că luăm în calcul și recolte din 2017 care au fost prăjite după 1 ianuarie, și abia acum ne-am putut bucura de ele, dar a trebuit să adunam și statistici și informații.

Încă mai bem din recoltele de anul trecut, pentru că sezonul de recoltă diferă de la regiune la regiune, iar timpul de transport de la fermă la prăjitorie este de 2-3 luni. Cafeaua de specialitate și nu numai este transportata în Europa pe apă. Cred că am putea detalia asta într-un subiect viitor. 

Să revenim la recenziile noastre despre cafeaua de specialitate a anului 2017. 

Clasamentul prezentat este realizat de către Caffenation cu mici modificări observate la noi. Diferența vine în primul rând de la echipamentele și apa folosită, dar și datorită feedback-ului primit din partea clienților noștri. 

*Topul se bazează pe calitatea extracțiilor obținute, a notelor din degustări și a feedback-ului consumatorilor. 

Cafea de specialitate prăjită pentru espresso 

  1. Costa Rica Central Valley FINCA EL VENADO Yellow Honey
  2. Brazil Sul de Minas FAZENDA PE DE CEDRO Yellow Bourbon Natural
  3. Peru Cajamarca CHIRINOS
  4. Ethiopia Sidamo SUKE QUTO Pulped Natural
  5. Guatemala Huehuetenango RED DE MUJERES

Rob menționează o evoluție în procesare, astfel că metodele ce folosesc mai puțină apă (honey, pulped) oferă aproape aceeași claritate în ceașcă precum metode de procesare prin spălare, dar se evidențiază prin dulceață și complexitate. 

El ne mai spune că au fost nevoiți să ajusteze profilele de prăjire pentru a obține rezultate mai bune în cazul boabelor procesate prin spălare. 

Cafeaua de pe locul 1, Costa Rica Venado a dat cele mai bune rezultate atunci când a fost cea mai proaspată.

Cafea de specialitate prajită pentru filtru 

1) Kenya Muranga WEITHAGA AA

2) Costa Rica Central Valley FINCA TELIA SL 28

4)ethiopia yirgacheffe chelelektu

4) Kenya Mt Elgon KAPSOKISIO AA

5) Rwanda Ngororero MATYAZO

Toate au fost procesate prin spalare. Pentru al 3- lea an la rand, Kenya, Muranga, este cea mai apreciată cafea pentru filtru. Eu personal îmi amintesc cu mare plăcere de ea. Am consumat multă în perioada august-septembrie în pregătirile pentru campionatul de Aeropress. Unde de altfel a și avut o prestație bună și a eliminat campionul en titre :p

Aceeași părere bună o am și despre Ethiopia Chelelelktu, cu care de asemenea am participat la campionat. Ne-a rămas bine întipărit în amintire parfumul ei dulce. 

Așteptăm cu nerăbdare noile recolte din 2018. Pentru anul acesta se anunță ferme cel putin la fel de bune din Africa dar și noutăți din Continentul Americii. 

Ne vedem la cafea! 

+ There are no comments

Add yours